Mepex med i flere industriell symbiose-prosjekter

Utslippene fra industri- og næringsparker skal ned. Da må selskaper samarbeide om å utnytte ressursene mer effektivt. Målet er å utvikle 100 grønne nullutslippsparker gjennom industrielle symbioser innen 2030, og betydelige midler er satt av i virkemiddelapparatet. Det målet ønsker Mepex å bidra til.

Et verktøy vi bruker for å kartlegge potensialet for symbioser er ressurs- og materialstrømanalyse. I en slik analyse identifiserer vi bedriftenes muligheter for å utnytte ressursene bedre internt, eller i samarbeid med andre bedrifter. Vi ser også om biprodukter, eller overskuddsvarme fra en bedrift kan brukes som innsatsfaktor i en annen.

Mepex har jobbet med flere industrielle symbioser de siste årene. Vi har jobbet med prosjekter i Rauma og Hjørungavåg, og nylig avsluttet vi prosjektet Sirkulære Sunndal. Nå jobber vi med et industrielt symbioseprosjekt i Midt-Troms, og i januar starter vi opp et digitaliseringsprosjekt i samarbeid med industriklyngen Powered by Telemark og Sirkulære Rjukan, støttet av Innovasjon Norge.

Materialstrømanalyser identifiserer og visualiserer hvordan ressursene kan utnyttes mer effektivt, både internt og i samarbeid med andre bedrifter. 

Visualiseringen av materialstrømmene gjør det lettere å få øye på mulighetene

–Vi har lært mye gjennom arbeidet med materialstrømsanalysene. Ved å systematisere og få oversikt over alle strømmene i selskapene våre, ser vi flere muligheter for å øke sirkulariteten og forsterke allerede etablerte industrielle symbioser, sier Torstein Ottem, leder i Ottem-gruppen.

Analysene Mepex har gjennomført har blant annet kartlagt avfallsstrømmene til Ottem-gruppen.

– Det har vært meget nyttig å få en grundig gjennomgang og analyse av både avfallsmengder, energi- og vannforbruk av en nøytral tredjepart, påpeker Ottem. Nå ser han fram til å presentere resultatene for alle ansatte i Ottem-gruppen.

Torstein Ottem, leder i Ottem-gruppen (Foto: Ottem)

Fra konkurranse til dialog og framsnakking

Torstein Ottem har vært med i styringsgruppen i Sirkulære Sunndal. Han mener det har vært et viktig og samlende prosjekt for Sunndal. Det har skapt nye møteplasser for små og store bedrifter og organisasjoner, og nye måter å samhandle på.

– Vi har fått en ny samtalekultur der vi oppnår en annen form for dialog og forståelse der vi fremsnakker hverandre, sier Ottem.

Han er også svært glad for at prosjektet fikk fram behovet for en felles rekruttering og traineeordning på tvers av bedriftene i Sunndal.

– Bruker vi Sirkulære Sunndals satsing på sirkulærøkonomi for å rekruttere nye medarbeidere, er sannsynligheten stor for at vi også gjør Sunndalen mer attraktivt for arbeidstakere, sier Ottem.

Nye forretningsmuligheter

Ottem har ikke gitt opp planen om å bygge et biokarbonanlegg selv om Ductor valgte å ikke realisere byggingen av biogassanlegget.

–Jeg har fortsatt tro på at vi skal få det til! Når en dør lukkes, åpner det seg nye muligheter. Nye muligheter til å tenke nytt og til å ta i bruk ny teknologi, sier Ottem.

Torstein Ottem og selskapene i Ottem-gruppen har også funnet nye forretningsmuligheter gjennom selskapet Fjordfilter som Ottem har eierandeler i.

–Mange bedrifter har fått varsel om nye krav til rensing av prosessvann. Gjennom selskapet Fjordfilter kan vi hjelpe dem. Prosessvannet får drikkevannskvalitet etter å vært igjennom får prosess, forteller Ottem.

Gjenvinningsstasjonen til Ottem Gjenvinning er også oppgradert denne høsten. Innbyggere og næringsliv kan nå kildesortere under tak i en over 1000 m3 industrihall.

Sirkulær hub i Sunndal

For Torstein og de andre i styringsgruppen i Sirkulære Sunndal, er neste skritt å søke midler til etableringen av en sirkulær hub i Sunndal. Møre og Romsdal fylkeskommune har allerede pekt ut Sunndal som ett av satsningsområdene i fylket.

–Jeg håper det gjør at vi kommer lettere til bordet og kan få realisert planene for Sirkulære Sunndal, avslutter Torstein Ottem optimistisk.

Dette er Sirkulære Sunndal

Høsten 2023 fikk Sunndal Næringsselskap AS (SUNS) sammen med flere lokale virksomheter innvilget 1 MNOK fra fylkeskommunen til et forprosjekt for å utvikle industrielle symbioser i Sunndal. Forprosjektet startet opp i februar 2024.

I forprosjektet har målet vært å bidra til etablering av en sirkulær verdikjede som i første omgang omhandler bygging av en pyrolysefabrikk (Ottem BioCarbon) og et biogassanlegg (Ductor) på Håsøran. I tillegg skal prosjektet mobilisere til økt bevissthet om mulighetene til sirkulære verdikjeder og industrielle symbioser i Sunndal.

Sammen med cCHANGE og iKuben, har Mepex vært en del av prosjektledelsen og gjennomført materialstrømanalyser for Hydro Sunndal, Sunndal Energi, Storvik, Ottem Resirk, Ottem Gjenvinning, Ottem Transport og Ottem konsern. I tillegg har vi utarbeidet et totalkart for alle materialstrømmene som viser muligheter for nye industrielle symbioser. Mepex har også vært med i planleggingen og gjennomføringen av workshops i Sunndal.