Hvor blir det av flaska og boksen som ikke pantes?
De aller, aller fleste flaskene og boksene som selges i Norge blir pantet. Siden hver flaske og boks leses av i automaten, vet vi også hvilken type drikke vi er best og dårligst til å pante.
Ifølge Infinitum, er det 135 millioner flasker og bokser som ikke blir pantet. Vi har gjort plukkanalyser for Infinitum i mange år, og ser at mesteparten av disse, havner i restavfallet hjemme hos folk.
92,5 % flasker og bokser pantes. Det utgjør 1,6 milliarder flasker og bokser (2023).
Men, hvor blir det av resten?
Det er fortsatt 3 % som havner andre steder. I søppelbøtter i byen, på farten, på togene, T-banen, osv.
Hvorfor blir de ikke pantet? Og kan vi få flere flasker og bokser tilbake i kretsløpet ved å få en bedre forståelse av disse adferdsmekanismene?
Det er noe av det vi har forsøkt å finne ut for Infinitum det siste året. Sammen med analytikerne våre; Jonathan og Mari, har vi undersøkt ulike avfallsstrømmer og kartlagt hvor mye pant vi finner der. Vi har observert og snakket med folk i ulike leteområder, og analysert avfall fra byrom, bensinstasjoner, idrettsarrangementer og fra bygg og anlegg.
Sammen med sosialantropolog Anne-Lene og systemtenker Eirik i Æra, har vi undersøkt folks adferd og holdninger til pant på farta og fått uvurderlig innsikt i hvordan ulike situasjoner påvirker pantereisen.
Ved å jobbe parallelt med både kvalitative og kvantitative metoder, har vi samlet sett fått ny og spennende innsikt som kan bidra til at vi blir enda bedre på å pante.
Om vi ikke var opphengt i avfall fra før, så har vi pådratt oss enda en liten arbeidsskade i løpet av prosjektet. Vi kan knapt gå forbi en panteflaske uten å ta bilde av den, og opparbeider oss et stadig større album med pantebilder på mobilen!