Engasjement for plastinnsamling på fritida
Når Ida ikke fikser sorteringsanlegg for plasten, finner hun andre måter å fikse plasten på. Som miljøansvarlig på Trevarefest i Lofoten.
Daglig leder ved Trevarefabrikken, Mats Alfsen (t.v.), frivillige ved Trevarefest, og Mepex-ansatt Ida Semb (t.h.). Bak: en haug av plast! Bilde: privat.
Ida har et stort engasjement for bærekraft både på jobb og i fritida, men det som er mindre kjent er at hun jobber med kultur og konserter på kulturhuset Trevarefabrikken og festivalen Trevarefest i Lofoten.
For andre år på rad var Ida miljøansvarlig på sommerens Trevarefest. Der planla og organiserte hun avfallsinnsamlingen for 2000 festivaldeltagere – besøkende, ansatte, frivillige, artister og samarbeidspartnere. Og det er ikke lite.
Med hjelp fra 16 frivillige og organisasjonen In The Same Boat, rigget Ida sortering for plastglass, panteflasker og -bokser, papp, glassflasker og mat. De frivillige plukket også søppel ute og inne, og sorterte ut plastglass og pant fra restavfallet. Alt innsamlet avfall ble ettersortert til slutt. Et imponerende arbeid! Sekkene på bildet over er fra dag 2 på festivalen.
Bilde t. v.: kopphotell for frivillige. Foto: Elin Fröderberg, Trevarefest.
Bilde t. h.: behov for avfallssortering utenfor festivalområdet. Foto: privat.
Samler inn pant, fat og plastglass
Trevarefabrikken har et godt samarbeid med Infinitum. De krever at flasker og bokser samles for seg, plastfat (på 20-40l) for seg, og plastglass sorteres i én egen pose. Et viktig prinsipp har vært å bruke etablerte aktører med godt kjente systemer, spesielt for kontaktsensitiv plast, slik at plastglass og panteflasker og -bokser, kan bli til ny kontaktsensitiv emballasje som til mat eller drikkevarer.
Festivalen tar også grep for å redusere engangsplast. F.eks. med kopphotell på frivilligområdet og mindre bruk av plast- og plastbelagte engangsartikler. Det aller viktigste er å unngå forsøpling til naturen og å holde naturskjønne Henningsvær rent. Frivillige rydder derfor også utenfor festivalområdet. Publikum ønsker å sortere riktig, men de trenger en dytt i riktig retning – som informasjon og dunker til alle avfallstyper. Ved å gjøre disse grepene ønsker festivalen å inspirere publikum til å ta med seg vanene hjem.
Engangsglass eller gjenbruksglass?
Det første Ida tok tak i for å få ned plastbruken, var å se om det var et godt tiltak å bytte ut engangsplastglass til glass som kan vaskes. Rapporten «Miljøvurdering av ølservering på festivaler», gjennomført av ØYA festivalen og Norsus ble brukt som kunnskapsgrunnlag.
Rapporten konkluderer med at type glass er mindre viktig, det viktigste er at det er gode rutiner og systemer for å få glassene samlet inn igjen og enten materialgjenvunnet hvis de er engangs, eller vasket for å brukes på nytt. Engangsglass i PET og gjenbruksglass i PP scorer relativt likt for CO2-utslipp per 1000 serveringer. Trevarefest ligger i Lofoten, og det er utfordrende å få vasket glassene lokalt. Engangsglass ble derfor valgt. Med et godt system på plass kan de som er på festival bidra til å gjøre en god jobb, og ellers nyte festivalen og utsikten!
Foto: Trevarefest