Stort potensiale for å redusere plast fra norske sykehus viser ny rapport fra Mepex.

Omlag 20 000 tonn plast fra norske sykehus går til forbrenning hvert år. I prosjektet Plastsmart sykehus har Mepex fått komme på innsiden av Oslo universitetssykehus (OUS) for å se hva slags plast sykehuset bruker og kaster. Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Oslo universitetssykehus og finansiert av Handelens Miljøfond. 

Sammen med helsepersonell ved OUS har prosjektet identifisert en rekke tiltak som vil redusere plastbruken og bidra til en mer sirkulær bruk av plast. Tiltakene er samlet i en tiltakspakke som er åpent tilgjengelig: 

Les hele rapporten her

I en pressemelding sier Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, administrerende direktør ved OUS:

«Som landets største sykehus er vi stolte over å bidra til å få fram kunnskap om plastbruken ved sykehusene. Vi håper dette kan løfte diskusjonen om den økende plastbruken i helsesektoren og gjøre det enklere å iverksette tiltak. Vi jobber aktivt med å redusere fotavtrykket vårt, blant annet ved å redusere vår avhengighet av engangsplast, samtidig som vi opprettholder pasientsikkerheten og ivaretar et trygt arbeidsmiljø for våre ansatte.” 

Plastsmart sykehus i media

Pressemelding fra Helse Sør Øst RHF

Dagens Medisin – Sykehusene skal redusere plastbruken

Forskning.no – Plastsøpla fra norske sykehus kunne ha fylt 100 fotballbaner hvert år i følge rapport 

Sykepleien.no – Mer enn 20 000 tonn plast fra norske sykehus brennes årlig

Kretsløpet.no – Sykehusplast opp i røyk

 

Hildegunn Bull Iversen og Elise Narum Amland. Foto: Marit Venn, Kretsløpet

Rapporten ble lansert på Arendalsuka onsdag 16.08, på et arrangement i regi av Handelens Miljøfond. Det ble også holdt innlegg av Grete Teigset Solli, avdelingsleder samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp, Erlend Tuseth Aasheim, avdelingsdirektør for global helse og dokumentasjon i Helsedirektoratet, Thomas Mørch, Zirq Solutions, Lars-Martin Berglund, GRIN, og Waste to Value.