Plukkanalyser for «Kutt Matsvinn 2020»
KuttMatsvinn2020 har vært et felles prosjekt for hele serveringsbransjen, med mål om å redusere matsvinnet sitt innen 2020. Mepex stod for gjennomføring av plukkanalyser av matavfallet fra serveringssteder som deltok i prosjektet.
Forebygging av matsvinn gir positiv effekt for bransjen, miljøet og samfunnet, og bidrar til trippel gevinst: Økt lønnsomhet for bedriften, redusert belastning på klima og en bedre ressursutnyttelse for en økende befolkning.
Deltagerne i KuttMatsvinn2020 har til sammen oppnådd en matsvinnreduksjon på 15 prosent eller 390 tonn i perioden 2017 til og med 2019. Matsvinnreduksjonen tilsvarer 24 millioner kroner og 1400 tonn CO2 ekvivalenter.
Tiltak for å lykkes
Prosjektet har bidratt til mange gode eksempler på tiltak som har hjulpet for å kutte matsvinn, som for eksempel:
Reduser matsvinn gjennom smartere porsjonskontroll og kommunikasjon
Tilpass mengde tilbehør og pynt etter gjestens ønsker og informer om mulighet for påfyll. Dette reduserer både unødvendig avfall og forbedrer gjesteopplevelsen.
Bruk teknologi og måling for innsikt og salg
Mål matsvinn for å bevisstgjøre ansatte og følge utvikling. Bruk apper som Too Good To Go og reduserte priser for å selge overskuddsmat i stedet for å kaste den.
Involver ansatte og gjester i arbeidet mot matsvinn
Ansatte må få eierskap og opplæring, mens gjester bør få informasjon og insentiver til å bidra – for eksempel gjennom goodiebags for matrester.
Utnytt råvarer og rester kreativt
Bruk hele råvaren og rester i nye retter som dagens spesial, og reduser buffetens størrelse og tallerkenstørrelser for å minimere svinn.
Parallelt forskningsprosjekt
I prosjektet gjennomførte Mepex en detaljert analyse av hva matsvinnet bestod av. Plukkanalysene inngikk i et forskningsprosjekt ledet av Matvett og Østfoldforskning, delfinansiert av Forskningsrådets Bionærprogram, aklt ‘KuttMatsvinn2020 – forskning’.
Målet med forskningsprosjektet var bl.a. å utvikle bransjestatistikk og nøkkeltall for matsvinn i privat og offentlig serveringssektor.

Parallelt forskningsprosjekt
I prosjektet gjennomførte Mepex en detaljert analyse av hva matsvinnet bestod av. Plukkanalysene inngikk i et forskningsprosjekt ledet av Matvett og Østfoldforskning, delfinansiert av Forskningsrådets Bionærprogram, aklt ‘KuttMatsvinn2020 – forskning’.
Målet med forskningsprosjektet var bl.a. å utvikle bransjestatistikk og nøkkeltall for matsvinn i privat og offentlig serveringssektor.
Ønsker du å vite mer om dette prosjektet?
Ta kontakt med seniorrådgiver Kathrine Kirkevaag.
