Tankevekkende fagdag for norske tekstilprodusenter

29. juni 2023

EU ber tekstilbransjen forlenge levetiden på tekstiler og redusere mengden som produseres. Men hva tenker produsentene? Og hvor mye vet produsentene om hva som skjer med produktene deres etter at de er solgt?  

Som en del av prosjektet Wasted Textiles inviterte Mepex produsenter fra norsk tekstilnæring til en fagdag om tekstiler. Samlingen ble holdt i Dypdykket analyseverksted i Slemmestad, og en motivert gjeng var klare for nettverksbygging, ny innsikt og workshop.  

Ingun G. Klepp fra SIFO, Gisle Mardal fra NF&TA og Camilla Mjelde fra Trimco Group (avbildet) åpnet fagdagen og holdt innlegg om levetid, økodesign og merkeordninger.  

Kristiane Rabben fra Mepex stod deretter for en praktisk økt hvor deltakerne skulle sortere tekstiler levert inn som ødelagte tekstiler i Trondheim gjennom pilotprosjektet Separat innsamling av tekstiler 

Deltakerne sorterte tekstiler i ulike kategorier, og så på hvilke tekstiler som er egnet for automatisk sortering i et prosessanlegg og kan bli til nye tekstiler. Deltakerne vurderte også om tekstilene faktisk var ødelagte, eller om de kunne ha blitt levert til ombruk.  

– Det var en tankevekkende workshop. Vi gikk gjennom plagg og tekstiler som hadde blitt sortert som ødelagte tekstiler, men blant tekstilene var det mange fine plagg helt uten slitasje eller flekker. Til og med en helt ny kjole med merkelappen på. Det er rett og slett trist. Vi i bransjen har et stort ansvar med opplysning og holdningsendring. Klær har en stor verdi, men de blir til søppel når vi produserer alt for mye til en altfor lav pris sier Jorunn Heggdal, Design Director i Northern Playground.  

I workshopen skulle deltakerne komme med forslag til hvordan deres bedrift kan bidra til at hvert produkt som selges brukes lenger, og hvordan de kan redusere antall tekstiler produsert.  

– Å forstå hvilke konsekvenser design og innkjøpsprosesser har for produktets levetid er avgjørende. Vi ser at det er en stor utfordring som bedriftene står ovenfor. De trenger innsikt og kompetanse til å gjøre nødvendige endringer i organisasjonene for å imøtekomme krav til omstillingen de må igjennom sier Gisle Mardal, NF&TA.  

– Det å med egne øyne se hvor mange tekstiler som leveres inn som ødelagte tekstiler, men som fortsatt er fullt brukbare, gir nye perspektiver og kanskje også noen aha-opplevelser. Vi opplever at dette er noe produsentene setter stor pris på å få lov til å være med på, sier Kristiane Rabben, tekstilekspert i Mepex.