Kan vi designe bedre produkter for å forhindre lekkasje i den sirkulære økonomien?
I følge Minderoo Foundation har produksjonen av plast brukt i engangsplastprodukter globalt økt med 6 millioner tonn fra 2019 til 2021. Det legges ned en formidabel innsats for å rydde opp, både av frivillige og profesjonelle, men vi klarer rett og slett ikke å ta unna for plastflommen. Noe må skje høyere opp i verdikjeden.
Gjennom Bølgen, Hold Norge Rent og Mepex sitt flerårige samarbeid med produsenter, har vi jobbet for å se hvordan produsenter kan redusere forsøpling fra egen virksomhet. I designfasen blir det som regel lagt vekt på hvordan man kan få folk til å kjøpe produktet. At det skal friste i hyllene, være enkelt å åpne. Bevisste produsenter jobber kanskje for å gjøre emballasjen enklere å resirkulere. Vi har erfart at det å identifisere hvilken forsøplingsrisiko et produkt har gjennom hele livsløpet har vært en aha-opplevelse for mange.
Det er behov for å sette denne kunnskapen inn i system. Derfor har vi sammen med Emballasjeforeningen og Grønt Punkt søkt om midler fra Handelens Miljøfond og fått støtte til prosjektet “Design mot forsøpling”.
Design mot forsøpling er:
- Å velge emballasjekonsept og type materiale ut fra hvilken situasjon produktet brukes i.
- Å ta tydelige materialvalg som guider folk til riktig kasteadferd: At materialet ikke gir seg ut for å være noe annet enn det det er
- At produktemballasjen utformes på en slik måte at det ikke deler seg opp i små deler.
Målet med prosjektet er å øke kunnskap blant produsenter og framtidens emballasjeutviklere og gjøre det enkelt å ta de riktige grepene i designfasen.
Å designe mot forsøpling er like viktig som å designe for gjenvinning. Vi oppnår ikke en sirkulær økonomi hvis den lekker, og produkter og emballasje ender opp i naturen og havet.
Til rett bruk er plast et fantastisk materiale. Men når det havner i naturen kan konsekvensene være fatale. Nytteverdi på kort sikt må vektes mot konsekvenser for helse og miljø på kort og lengre sikt. Plast må brukes med varsomhet og kritisk blikk.