Mepex bistår Miljødirektoratet i prosjekt om å redusere utslipp av bunnstoff fra båthavner

Bunnstoff inneholder en rekke stoffer som kan påvirke miljøet i sjøen negativt. Det er derfor ønskelig å redusere utslippene fra bunnstoff i størst mulig grad. På oppdrag fra Miljødirektoratet skal Mepex kartlegge bruken av ulike løsninger som finnes for oppsamling av bunnstoff. 

Per i dag finnes det ikke noe regelverk som regulerer utslipp av bunnstoff fra norske småbåthavner. Rester av bunnstoff vil oppstå både ved høytrykksspyling og pussing av skroget. Noen småbåthavner har etablert utstyr for å samle opp bunnstoffet fra spylevannet og rense dette før utslipp. Men i de fleste havner går utslippet urenset til sjø. 

Foto: Mepex

Prosjektet skal kartlegge havner med utslipp til Oslofjorden, og se på hvilke rutiner og løsninger som finnes for oppsamling og rensning av bunnstoffrester. Prosjektet vil resultere i et kunnskapsgrunnlag som Miljødirektoratet vil legge til grunn når de skal vurdere mulige tiltak mot utslipp av bunnstoff. 

Det er ønskelig å få med flere representanter fra småbåthavnene på et digitalt møte i løpet av høsten 2024, hvor vi håper å få mer utdypende svar og informasjon. 

Les også:
Bidra til å holde norske båthavner rene

Ønsker du å vite mer om prosjektet?

Ved innspill eller spørsmål om prosjektet, ta kontakt med prosjektleder Jarle Marthinsen.
Jarle Marthinsen
Jarle Marthinsen Seniorrådgiver sirkulære løsninger +47 905 91 439 | jarle@mepex.no