Miljødirektoratet har foreslått å forby bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner i plast, samt take away-emballasje og drikkebegre laget av ekspandert polystyren (isopor). bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner i plast, samt take away-emballasje og drikkebegre laget av ekspandert polystyren (isopor).
I følge utredningen vi i Mepex gjorde på oppdrag for Miljødirektoratet, kan forbudet redusere bruken av slike produkter i Norge med 1,9 milliarder enheter årlig, og forhindre at om lag 6 millioner enheter havner i naturen.
Les rapporten "Reduced Littering of Singel-Use Plastics" her.
Siden Mepex leverte rapporten ved påsketider i 2019, har det allerede skjedd store endringer i markedet. Du får nesten ikke kjøpt bomullspinner, rørepinner eller engangstallerkener i plast lenger, og vi forbrukere er i ferd med å venne oss til pappsugerør og rørepinner i tre. En overgang til disse alternativene vil både kunne bidra til reduserte klimagassutslipp og andre positive miljøeffekter.
Enda bedre for miljøet og deg som forbruker er det å velge ombruksprodukter istedenfor engangsartikler i plast. Det gir både en samfunnsøkonomisk gevinst og reduserte utgifter til engangsprodukter for deg. Les mer om dette i Mepex-rapporten «Reduced Littering of Singel-Use Plastics».
Tips for å unngå engangsartikler i plast:
• Reduser bruken av engangsartikler
• Velg ombruksprodukter; eksempelvis handlenett fremfor bærepose, ombruksposer til frukt- og grønt istedenfor fruktposer i plast
• Ha ombrukskopp og -bestikk i veska eller sekken
• Velg produkter som er holdbare og slitesterke
• Velg refill- og påfylls-løsninger der det er mulig