Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) har mål om økt ombruk og ønsker å legge til rette for at innbyggerne i Drammensregionen kan levere inn ting som kan få nytt liv. Det gir besparelser både for innbyggerne, klimaet og miljøet.

Mepex har på oppdrag for RfD jobbet for å legge til rette for nye ombruksløsninger på gjenvinningsstasjonene i Drammensregionen.

Før sommeren åpnet RfD for innlevering av byggevarer til ombruk på Lyngås gjenvinningsstasjon i Lier. I løpet av høsten ble byggevarecontaineren åpnet for uttak tre ganger, og over 8 tonn med forskjellige byggevarer skiftet eiere i løpet av de tre ombrukstorsdagene! Pent brukte vinduer har fått nytt liv i et vinterisolert kaninbur, noen uåpnede pakker med fliser rakk akkurat til å pryde veggen over kjøkkenbenken i en byleilighet, og dører, parkett og teppefliser har fått nytt liv i hytter på Blefjell og Norefjell. Et fantastisk flott tilbud og veldig bra for miljøet, er brukernes dom.

I tillegg til byggevarer for ombruk, har RfD lagt til rette for ombruk av sports- og friluftsutstyr, hifi-utstyr, hvitevarer og frysevarer og tekstiler på flere av sine gjenvinningsstasjoner, følg denne linken for nærmere info.

Ombruk er viktig for å holde produktene lengst mulig i omløp og bidra til en sirkulærøkonomi. Mepex har bidratt i utarbeidelsen av RfDs ombruksstrategi og i det praktiske arbeidet med å få igangsatt de ulike ombrukstilbudene. Innen 2025 er målet at 2,5 % av alt avfall som leveres inn til RfDs gjenvinningsstasjoner går til ombruk.

Hvordan kan DU bidra til ombruk og sirkulærøkonomi?

  • Sjekk hvilke ombruksløsninger det er der du bor, og bruk dem.
  • Gi bort eller selg ting som fortsatt er brukbare på finn.no, tise.com, shpock.com, letgo.com eller lever det til veldedige organisasjoner
  • Kjøp klær, møbler, bøker og andre ting du har behov for i bruktbutikker, og følg med på loppemarkeder og bruktmarkeder i din nærhet
  • Arranger byttedager i vennegjengen eller blant kollegaene for alt fra klær og sportsutstyr, til bøker og filmer
  • Forleng levetiden til tingene dine ved godt vedlikehold og reparasjon