Plukkanalyse næringsavfall – 2020 – ROAF
Plukkanalyse av næringsavfall som omfatter både private og kommunale næringsaktører som inngår i ROAFs kommunale reovasjonssystem. Formålet var å dokumentere sammensetningen av avfallet for å danne et kunnskapsgrunnlag for tiltake for å oppnå økt utsortering.
Det er gjennomført en plukkanalyse av næringsavfall i ROAF. Analysen omfatter både private og kommunale næringsaktører, og inkluderer skoler, barnehager, bo- og behandlingssenter og serveringssteder. Disse næringsaktørene inngår i ROAFs kommunale renovasjonssystem, og formålet med analysen var å dokumentere sammensetningen av dette avfallet for å danne et kunnskapsgrunnlag for tiltak for å oppnå økt utsortering.
Analysen foregikk i tidsrommet 24.-27. november 2020 og ble gjennomført av personell fra Mepex. 1116 kg avfall ble sortert, inndelt i 17-18 kategorier avhengig av type næring som ble analysert.
Nøkkelresultater:
- Med unntak av serveringssteder, er andel matavfall i restavfallet lav sammenlignet med husholdningsavfall.
- Sorteringsgrad for matavfall er gjennomgående svært lav, særlig fordi det er en tydelig mangel på forståelse for systemet, og de fleste grønne poser legges i restavfallssekker før de kastes, noe som vil gjøre at de ikke sorteres ut i ESAR. Dette gjør en allerede dårlig sorteringsgrad til meget lav for alle typene næringsaktører.
- Matavfall utgjør 3⁄4 av restavfallet fra serveringssteder, og andelen som er lagt i grønne poser som ligger løst i avfallet er kun 1,3 %.
- Trevirke utgjør en meget vesentlig del av avfallet fra skolene (30 %). Dette indikerer en mangel på system og rutiner for denne typen avfall, som det antas at stammer fra sløydaktivitet.