Hvis hver 5 nordmann plukker opp 5 enheter avfall om dagen, fjerner vi 35 tonn avfall fra naturen hver dag @5forhvalen. Avfall som ikke havner der det skal er tap av ressurser og kan føre til at det ender i havet. Forsøpling av havet er en av tidenes største miljøutfordringer.
Sammen med @holdnorgerent @askerkommune @orkla, @pippipferner og infinitum fikk Mepex midler fra @miljodirektoratet til å skaffe mer kunnskap om det marine avfallet.
Analyseteamet til Mepex, A-team, har analysert nærmere 10 tonn med marint avfall fra 50 strandryddeaksjoner langs hele norskekysten. Når vi analyserer det marine avfallet ser vi på både produktnivå, kilde, alder, geografisk opprinnelse og plasttype. Avfallet blir sortert hver for seg, slik at vi har resultater fra hver enkelt aksjon og samlet.
Mesteparten av avfallet langs kysten er ikke overraskende plast, men det er en vesentlig forskjell på ti-på-topp-listene om vi ser på vekt eller antall.
Ser vi på vekt utgjør utstyr og produkter relatert til fiskeri- og oppdrettsnæringen og annen marin virksomhet den største andelen. Med utgangspunkt i antall er avfallet langt mer forbrukerrelatert.
Hvis du vil lære mer om hva som befinner seg på ulike strender langs kysten vår, kan du ta en titt på vårt analysekart.
Hva kan du gjøre for å redusere tilførselen av plast i havet?
• Rydd opp etter deg når du har vært ute i naturen. Det er fort gjort å glemme noe når man har vært ute på tur og spist, eller at noe blåser bort. Havner det på bakken er sjansen for at vær og vind sender det på havet stor. Så sørg for at du forlater naturen slik du fant den (eller renere)
• Delta på strandrydding: Hold Norge Rent og mange andre lokale og nasjonale aktører arrangerer strandrydding, følg med på facebook og andre sosiale medier for å finne ut om det skjer noe i nærheten.
• Dovett; det eneste som skal i do er bæsj, tiss og dopapir. Ting som våtservietter, snus, q-tips, tamponger og kondomer inneholder plast. Spyles det i do kan det havne i havet.
• Ta en @5forhvalen; plukk 5 enheter med plastavfall når du er ute og går, for eksempel til og fra jobb eller trening.
• Tenk på hva slags tøy, sminke og kremer du kjøper, inneholder det ting som begynner på «poly» (polyetylen, polypropylen, polyester etc.) eller nylon inneholder det plast. Skal du vaske tøy som
inneholder plast kan du bruke en @guppyfriend.
• Snus og sigaretter inneholder plast. Sørg for å stumpe røyken i nærmeste askebeger og kast snusen i restavfallet.