Det kastes mat for mange milliarder kroner per år i Norge. Det er ikke bærekraftig. KuttMatsvinn2020 er et felles prosjekt for norsk serveringsbransje. Målet er at bransjen skal kutte matsvinnet sitt med 20 prosent innen 2020.
Prosjektet har også en målsetning om å nå 50 prosent av bransjen, og har nå fått med over 2000 serveringssteder, representert innen hotell, kantine, restaurant, offentlig virksomhet og kiosk, bensin, service (KBS) og et knippe leverandører og grossister.
Forskningsprosjekt
Parallelt med KuttMatsvinn2020 er det gjennomført detaljerte analyser av hva matsvinnet består av og årsaker til matsvinn. Gjennomføringen av disse analysene har Mepex hatt ansvaret for. Vi har i 2017 og 2019 gjennomført analyser på hoteller, kantiner, restauranter og sykehjem. På bakgrunn av resultatene fra analysene, intervjuer og observasjoner, har Mepex utarbeidet forslag til tiltak for å redusere matsvinnet ved de ulike spisestedene.
Analysene inngår i forskningsprosjektet ledet av Matvett og Østfoldforskning, og er delfinansiert av Forskningsrådets Bionærprogram. Det er beregnet at vi kaster mat for minimum 22 milliarder kroner i Norge. Dette tilsvarer 385 000 tonn mat eller CO2-utslipp tilsvarende nesten en fjerdedel av vår personbiltransport (matvett.no)
Det er forbrukerne som står for den største delen av matsvinnet. Her kommer tips til hvordan du kan kutte DITT matsvinn:
På serveringssteder:
• Gi beskjed hvis du ikke ønsker brød
• Ta med rester hjem
• Forsyn deg med måte ved buffetservering. Forsyn deg heller flere ganger.
• Del gjerne en rett med andre om du tror det blir for mye
Hjemme:
• Ha oversikt over hva du har av mat i kjøkkenskap, kjøleskapet og fryseren
• Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste
• Oppbevar maten din smart og bruk egnet emballasje
• Sjekk at kjøleskapet holder 2-4 grader og fryseren -18 grader
• Bruk sansene dine; lukt og smak. Mye mat er like god selv om den har passert datomerkingen
• Ta vare på det som er til overs, det blir et godt restemåltid
• Brød som ikke spises bør raskt i fryseren eller i brødristeren
• Frukt og grønt som er på hell kan brukes i sauser, supper, smoothis og gratenger
Flere råd og gode oppskrifter finner du her på matvett.no