Skal forlenge levetiden til arbeidsklær
Med støtte fra Handelens Miljøfond har Mepex startet opp et prosjekt som skal bidra til en mer miljøvennlig forvaltning av arbeidstøy. Prosjektet skal analysere rutiner for innkjøp, bruk og kassering av arbeidsklær, teste ulike tiltak i pilotskala og utvikle tiltaksplaner.
Prosjektet er støttet av handelens Miljøfond, og er et samarbeid med Asker kommune, Oslo Universitetssykehus (OUS) og NCC. På bakgrunn av resultatene fra piloten, skal prosjektet utvikle et nytt konsept for å redusere miljø- og klimautslipp i verdikjeden for arbeidsklær med syntetiske fibre.
– Sammen med våre samarbeidspartnere vil vi finne gode måter å ta vare på arbeidsklærne på, slik at vi kan bruke dem lengre enn vi gjør i dag, sier Kristiane Rabben, leder for prosjektet og seniorrådgiver i Mepex. Målet for prosjektet er å redusere mengden innkjøp av nye arbeidsklær, redusere kostnader knyttet til innkjøp av arbeidsklær og redusere virksomhetens klima- og miljøavtrykk, forteller hun.
Kristiane Rabben, Mepex, Nina Due og Caroline Andersen Lehre, OUS, analyserer kasserte tekstiler i det nedlagte vaskeriet på Ullevål Sykehus.
Tre pilotprosjekter
Prosjektet startet opp i høst. Sammen med prosjektmedarbeidere på OUS, på gjenvinningsstasjonene i Asker kommune og i NCC, har Mepex jobbet med å kartlegge hvordan arbeidsklærne forvaltes.
– Vi startet med å samle inn kasserte arbeidsklær. Ved å analyser dem etter fastsatte kriterier, prøver vi å finne årsaker til hvorfor de er kassert og om det hadde vært mulig å øke levetiden til arbeidsklærne ved eksempelvis å fjerne flekker, reparere eller la andre bruke dem om igjen, forteller Rabben.
På bakgrunn av kartleggingen skal prosjektet designe mulige tiltak som skal testes i tre ulike piloter. Pilotprosjektene settes i verk i mars og varer frem til og med første uken i august.
OUS har en egen systue som reparerer ødelagte sykehustøy. Ferizate Vila (foran) og Abdellah Mahmouh (bak). Det tok bare 1,28 minutter å skifte en strikk i en bukse og 48 sekunder å reparere et hull.
Intervjuer med brukerne av arbeidstøyet – en viktig del av kartleggingen
– Analysen av personaltøyet som blir kassert ved OUS, ga oss mange spor vi nå følger for å finne frem til gode tiltak å teste ut. Etter å ha testet ut noen ideer blant de ansatte ved OUS, ser vi hvor viktig det er å ta med brukerne av arbeidsklærne inn i designet av pilotene, påpeker Rabben.
Prosjektet er nå snart ferdig med både kartlegging og analyse ved OUS, og i januar skal det gjennomføres analyse av de kasserte arbeidsklærne fra gjenvinningsstasjonene i Asker, og fra to NCC-prosjekter.
– I analysen av det grove arbeidstøyet fra NCC-prosjektene i Drammen og Oslo, kommer også representanter fra Blåkläder for å være med. Det ser vi på som en stor styrke for prosjektet. Det å ha med seg de som designer og produserer tøyet, gjør at vi ved funn i analysen kan være med å påvirke designet av arbeidsklærne, sier Rabben.
Prosjektet ledes av Mepex og har en prosjektgruppe bestående av representanter fra de tre pilotprosjektene, leverandørene av sykehustøyet og de grove arbeidsklærne. I tillegg er det opprettet en referansegruppe som skal ha sitt første møte i februar. Handelens Miljøfond støtter prosjektet med 1,3 MNOK, og prosjektet skal være avsluttet innen utgangen av 2025.
Fra venstre: Tove Strømsnes, Sverre W. Monsen, Anne Kristine Mittet, Nor Tekstil, Kathrine Kirkevaag, Mepex, Nina Due, OUS, Caroline Andersen Lehre, OUS og Kristiane Rabben, Mepex